Preskoči na sadržaj
Pristupačnost

Državna geodetska uprava uspješno provela projekt Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima

Dana 10. svibnja 2023. godine u Državnoj geodetskoj upravi održana je završna konferencija projekta "Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima“. Projekt skraćenog naziva EPPR proveden je u 8 nacionalnih parkova i 10 parkova prirode unutar kojih su i 2 stroga rezervata, a oni čine zaštićena područja Republike Hrvatske i dio su europske ekološke mreže Natura 2000.

Za većinu zaštićenih područja se do provođenja ovog projekta nije točno znalo koje katastarske čestice se nalaze unutar njihovih granica i one nisu postojale u službenim registrima. Zbog nepreciznih vanjskih granica zaštićenih područja tijela koja njima upravljaju nailazila su na poteškoće tijekom sprečavanja radnji koje su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prirode

 „Projekt EPPR je bio iznimno opsežan projekt na kojem su bili angažirani brojni stručnjaci iz Državne geodetske uprave, ali i vanjski suradnici koji su projekt proveli na terenu u suradnji s nacionalnim parkovima, parkovima prirode i vlasnicima nekretnina. Riječ je o ogromnom prostoru koji obuhvaća oko 8% kopnene površine Republike Hrvatske. Državna geodetska uprava je, kao nositelj projekta EPPR, postavila temelj za učinkovito provođenje Zakona o zaštiti prirode i za održivo upravljanje bioraznolikošću zaštićenih područja. Uz to, Državna geodetska uprava ovom i sličnim inicijativama stvara temelje za uređeno društvo u kojemu su ažurni podaci o nekretninama koji su dostupni u realnom vremenu osnova za gospodarski rast i razvoj društva.“, izjavio je glavni ravnatelj Državne geodetske uprave, Antonio Šustić.

 Provedbom projektnih aktivnosti izrađena je geodetsko-tehnička dokumentacija koja je neophodna za evidentiranje posebnog pravnog režima i preduvjet za upis prava prvokupa u službene registre unutar granica zaštićenih područja iz kategorije strogi rezervat (SR), nacionalni park (NP) i park prirode (PP), te je osiguran pristup informacijama i transparentnost podataka široj javnosti. U provedbu projekta je od samog početka bilo uključeno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

 „Ovaj projekt će imati dugoročan utjecaj na upravljanje nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Javne ustanove sada znaju točne granice svojih područja, a svi nositelji prava na nekretninama unutar parkova imaju transparentnu informaciju o tome. Brojni vlasnici nekretnina u nacionalnim parkovima sada imaju i novu katastarsku izmjeru svojih nekretnina bez dodatnih troškova. Očuvana priroda nam je saveznik u borbi protiv klimatskih promjena, a ona je, uz sunce i more glavni razlog dolaska turista u Lijepu našu. Biti vlasnik nekretnine unutar ili u blizini zaštićenih područja danas je bogatstvo!“, izjavio je ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Igor Kreitmeyer.

 Katastarska izmjera je provedena unutar granica 6 nacionalnih parkova (ukupna površina NP Risnjak, NP Krka, NP Sjeverni Velebit, NP Brijuni, NP Paklenica i na dijelu površine NP Plitvička jezera). Izmjera nije bila predviđena za one NP za koje je provedena prethodnih godina (ukupna površina NP Mljet i NP Kornati, dio površine NP Plitvička jezera). Za sva područja nacionalnih parkova i parkova prirode je utvrđena vanjska granica parkova.

 „Sve čestice na kojima je proveden ovaj projekt sada u katastru i zemljišnoj knjizi imaju oznaku posebnog pravnog režima. To državnoj upravi, lokalnim samoupravama i nositeljima prava nad nekretninama donosi ažurirane i digitalno dostupne podatke. Državna geodetska uprava kontinuirano radi na ažuriranju i digitalizaciji katastarskih podataka, a projekt EPPR je jedan u nizu projekata koji su dio višegodišnjeg rada na modernizaciji cijelog sustava“, izjavila je voditeljica projekta EPPR i načelnica Sektora za katastarske izmjere i infrastrukturu Državne geodetske uprave, Branka Vorel Jurčević.

 Nacionalni parkovi i parkovi prirode od sada mogu jednostavnije upravljati područjima u svojoj nadležnosti.

 „Nacionalni parkovi i parkovi prirode u Hrvatskoj sve nas čine ponosnima kad govorimo o ljepotama Hrvatske. Svjesni smo trenutka u kojemu je zaštita prirode prioritet i činimo sve kako bi prirodne ljepote i posebnosti ostale u nasljeđe brojnim generacijama. Projekt EPPR je značajno unaprijedio sustav upravljanja ovim područjima i pomoći će nam u svakodnevnom radu jer sada ipak znamo gdje su nam granice i kako ćemo dodatno sačuvati prostor u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode“, izjavila je ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica, Natalija Andačić.

 Državna geodetska uprava (DGU) korisnik je bespovratnih sredstava u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. (OPKK) Specifičnog cilja 6iii2 „Uspostava okvira za održivo upravljanje bioraznolikošću, primarno ekološkom mrežom Natura 2000“ kojim se financira projekt „Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima“ (EPPR).

 Projekt je sufinanciran u iznosu 4.137.464,30 € (31.173.724,75) kn, a ukupna vrijednost projekta je 4.867.605,02 € (36.674.970,00 kn). Projekt EPPR je započeo 1. veljače 2019., a rok za završetak je 15. svibnja 2023.

  Više informacija na sljedećima stranicama:

https://eppr.dgu.hr/

https://bioportal.hr/

https://geoportal.nipp.hr/

  

Posljednje vijesti