Preskoči na sadržaj
Pristupačnost

Državna geodetska uprava u NP Plitvička jezera predstavila projekt Evidentiranja posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima

Državna geodetska uprava je u Plitvičkim Jezerima održala javnu tribinu na kojoj je okupljenima predstavljen projekt „Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima“.

EPPR će stvoriti preduvjete za evidentiranje i provedbu prava prvokupa u službenim registrima u svim zaštićenim područjima koja su i dio ekološke mreže Natura 2000 iz kategorije NP. Zbog neutvrđenih vanjskih granica zaštićenih područja tijela koja njima upravljaju često nailaze na poteškoće tijekom sprečavanja radnji koje su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prirode.

EPPR će utvrditi jasne granice pojedinih zaštićenih područja, omogućiti njihovu vidljivost i transparentnost, a sve u svrhu učinkovitijeg upravljanja zaštićenim područjima. Državna geodetska uprava i angažirani gospodarski subjekti iz geodetske operative predano rade na ostvarenju zadanih ciljeva projekta, kao i na nizu ostalih projekata kojima je cilj digitalizacija i jednostavniji pristup geoprostornim i katastarskim podacima iz nadležnosti Državne geodetske uprave“, izjavio je voditelj projekta EPPR-a, Mladen Pandža.

Projekt EPPR-a neće ograničavati prava vlasnika na zaštićenim područjima. Sve zakonske odredbe već se primjenjuju prema Zakonu o zaštiti prirode.

Učinit ćemo sve što je s naše strane moguće da pružimo što više informacija privatnim vlasnicima o projektu Evidentiranja posebnih pravnih režima. Mi smo i dosad aktivno surađivali s privatnim vlasnicima vezano uz teme koje obrađuje EPPR, a to su pravo prvokupa, naknada štete, izvlaštenje u pojedinim slučajevima, te gospodarsko korištenje i koncesijska odobrenja. Plitvička jezera traže posebnu zaštitu i brigu svih nas jer jedino na taj način možemo zaštititi područje jedinstveno na planeti“, izjavio je Nikola Magdić, voditelj Odjela zaštite šumsko ekoloških sustava NP Plitvička jezera.

Javna tribina u JU NP Plitvička jezera je ujedno i početak javnog uvida koji će trajati mjesec dana, odnosno do 21. listopada. Svi zainteresirani u tom periodu mogu provjeriti je li njihova čestica unutar granica zaštićenog područja.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u iznosu 31.173.724,75 kn, a ukupna vrijednost projekta je 36.674.970,00 kn. Projekt EPPR je započeo 1. veljače 2019., a rok za završetak je 31. prosinca 2022.

Više informacija na sljedećima stranicama:

eppr.dgu.hr

https://katastar.hr/

https://geoportal.dgu.hr/

https://bioportal.hr/

https://geoportal.nipp.hr/

Posljednje vijesti