Preskoči na sadržaj
Pristupačnost

Državna geodetska uprava u PP Biokovo predstavila projekt Evidentiranja posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima

EPPR će utvrditi jasne granice pojedinih zaštićenih područja, omogućiti njihovu vidljivost i transparentnost, a sve u svrhu učinkovitijeg upravljanja zaštićenim područjima. Državna geodetska uprava i angažirani gospodarski subjekti iz geodetske operative predano rade na ostvarenju zadanih ciljeva projekta, kao i na nizu ostalih projektima kojima je cilj digitalizacija i jednostavniji pristup geoprostornim i katastarskim podacima iz nadležnosti Državne geodetske uprave“, izjavio je načelnik Sektora za katastarske izmjere i infrastrukturu Državne geodetske uprave, Nikola Vučić.

Zbog neutvrđenih vanjskih granica zaštićenih područja tijela koja njima upravljaju često nailaze na poteškoće tijekom sprečavanja radnji koje su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prirode. EPPR će stvoriti preduvjete za evidentiranje i provedbu prava prvokupa u službenim registrima u svim zaštićenim područjima koja su i dio ekološke mreže Natura 2000 iz kategorije NP. Projekt EPPR-a neće ograničavati prava vlasnika na zaštićenim područjima. Sve zakonske odredbe već se primjenjuju prema Zakonu o zaštiti prirode.

Ono po čemu je Hrvatska nadaleko poznata je naše prirodno blago, jedinstvena ljepota prirode i bioraznolikost koji se rijetko viđaju na tako malom prostoru. Prijenos vanjskih granica zaštićenih područja omogućit će još učinkovitiju zaštitu tih prostora jer je riječ o posebno vrijednom području koje je nužno očuvati i za generacije koje dolaze“, izjavio je ravnatelj PP Biokovo, Slavo Jakša

 Javna tribina u PP Biokovo je ujedno i početak javnog uvida koji će trajati mjesec dana, odnosno do 11. travnja. Svi zainteresirani u tom periodu mogu provjeriti je li njihova čestica unutar granica zaštićenog područja. 


Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u iznosu 31.173.724,75 kn, a ukupna vrijednost projekta je 36.674.970,00 kn. Projekt EPPR je započeo 1. veljače 2019., a rok za završetak je 31. prosinca 2022.


Više informacija na sljedećima stranicama:

https://eppr.dgu.hr/

https://katastar.hr/

https://geoportal.dgu.hr/

https://bioportal.hr/

https://geoportal.nipp.hr/

Posljednje vijesti