Preskoči na sadržaj
Pristupačnost

Državna geodetska uprava u NP Kornati predstavila projekt Evidentiranja posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima

Kada je riječ o privatnim vlasnicima i njihovim pravima i obvezama unutar zaštićenih područja treba naglasiti pravne elemente koji mogu biti od velike koristi svima koji posjeduju nekretnine na tom području. Pravo prvokupa, izvlaštenje, pravo na naknadu štete te obavljanje gospodarske djelatnosti su detaljno pojašnjeni na javnoj tribini, a dostupni su i na mrežnim stranicama projekta“, izjavio je voditelj EPPR-a, Mladen Pandža. 

Javna tribina u NP Kornati je ujedno i početak javnog uvida koji će trajati mjesec dana, odnosno do 25. travnja. Svi zainteresirani u tom periodu mogu provjeriti je li njihova čestica unutar granica zaštićenog područja.

Život lokalnog stanovništva je stoljećima unatrag neraskidivo povezan s Kornatima. I to se neće promijeniti, ali je iznimno važno u suživotu čovjeka i prirode očuvati jedinstvenu ljepotu najvećeg morskog parka na Mediteranu. Prijenos vanjskih granica zaštićenih područja omogućit će još učinkovitiju zaštitu Kornata jer je riječ o posebno vrijednom području i za generacije koje dolaze. Upravljanje imovinom i gospodarske aktivnosti već su određene Zakonom o zaštiti prirode, samo će sada biti jasno na koje čestice se odnose“, izjavio je ravnatelj NP Kornati, Šime Ježina

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u iznosu 31.173.724,75 kn, a ukupna vrijednost projekta je 36.674.970,00 kn. Projekt EPPR je započeo 1. veljače 2019., a rok za završetak je 31. prosinca 2022.

Više informacija na sljedećima stranicama:

https://eppr.dgu.hr/

https://katastar.hr/

https://geoportal.dgu.hr/

https://bioportal.hr/

https://geoportal.nipp.hr/

Posljednje vijesti