Preskoči na sadržaj
Pristupačnost

U NP „Krka“ započeo je EU projekt „Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima“

Ukupna vrijednost projekta iznosi 36.766.828,94 kn, od toga bespovratna sredstva iznose 31.173.724,75 kn, a rok provedbe četiri godine

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ uključila se, uz ostala zaštićena područja, u projekt Državne geodetske uprave u cilju izrade novog katastarskog operata, čija je svrha uspostava sređene katastarske i zemljišno-knjižne evidencije usklađene sa stvarnim stanjem na terenu. U prostorijama JU „Nacionalni park Krka“ održan je sastanak svih dionika, čime je počela provedba toga projekta.

Homogenizacija, koja se odnosi na gotovo polovicu teritorija Parka, izuzetno je važan korak, koji će obuhvatiti najznačajnije dijelove na donjem, srednjem i gornjem toku Krke. Granica NP 'Krka' bit će interpretirana na katastarski plan u skladu s aktom o granicama na području devetnaest katastarskih općina, što će nam olakšati komunikaciju s vlasnicima nekretnina, ali i bržu realizaciju projekata“, istaknula je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i dodala: „Precizno utvrđivanje granice Parka jedan je od ključnih dokumenata, koji se izrađuje paralelno s donošenjem strateških dokumenata, novog Plana upravljanja i Prostornog plana“.

Državna geodetska uprava korisnik je bespovratnih sredstava u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ specifičnog cilja 6iii2 „Uspostava okvira za održivo upravljanje bioraznolikošću, primarno ekološkom mrežom Natura 2000“.

Specifični ciljevi projekta su evidentiranje posebnog pravnog režima u katastarskom operatu u svim zaštićenim područjima iz kategorije strogih rezervata, nacionalnih i parkova prirode koji su ujedno i područja ekološke mreže Natura 2000, stvaranje preduvjeta za evidentiranje i provedbu prava prvokupa u službenim registrima u svim zaštićenim područjima iz kategorije nacionalnih parkova, ujedno i područjima ekološke mreže Natura 2000, i povećanje dostupnosti informacija o granicama zaštićenih područja i pravnim režimima s ciljem jačanja svijesti javnosti o područjima od osobitog značenja za Republiku Hrvatsku“, kazao je Mladen Pandža, voditelj projekta i Službe katastarskih izmjera i izradbe katastarskih operata Državne geodetske uprave.

Državna geodetska uprava potpisala je ugovor s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u siječnju 2020.

Ovim projektom omogućit će se upis zakonom predviđenih statusa i prava na česticama i nekretninama u navedenim zaštićenim područjima, ujedno i područjima ekološke mreže Natura 2000, u službenim registrima, katastru i zemljišnim knjigama, te povećati dostupnost informacija o granicama zaštićenih područja i pravnim režimima s ciljem jačanja svijesti javnosti o područjima od osobitog značenja za Republiku Hrvatsku“, zaključio je Jeronim Moharić, zadužen za stručni geodetski nadzor nad izradom geodetskih podloga i homogenizacijom katastarskih planova na projektu.


Izvor: www.np-krka.hr

Posljednje vijesti