Preskoči na sadržaj
Pristupačnost

Državna geodetska uprava u PP Žumberak predstavila projekt Evidentiranja posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima

Državna geodetska uprava je za područje Parka prirode Žumberak održala javnu tribinu na kojoj je okupljenima predstavljen projekt „Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima“. Javna tribina u PP Žumberak je ujedno i početak javnog uvida koji će trajati mjesec dana, odnosno do 24. lipnja. Svi zainteresirani u tom periodu mogu provjeriti je li njihova čestica unutar granica zaštićenog područja. Privatni vlasnici mogu se pritom dodatno informirati o pravima i obvezama kad je riječ o zaštićenim područjima.

Državna geodetska uprava je nositelj projekta koji nosi naziv Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima. Na projektu od samog početka sudjeluje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, te javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima. EPPR će utvrditi jasne granice pojedinih zaštićenih područja, omogućiti njihovu vidljivost i transparentnost, a sve u svrhu učinkovitijeg upravljanja zaštićenim područjima“, izjavio je pročelnik područnog ureda za katastar Zagreb, Tomislav Varović. 

Projekt EPPR-a neće ograničavati prava vlasnika na zaštićenim područjima. Sve zakonske odredbe već se primjenjuju prema Zakonu o zaštiti prirode.

Područje Parka prirode „Žumberak - Samoborsko gorje“ jedno je od najrjeđe naseljenih područja naše zemlje. Ipak, dvije glavne vrijednosti zbog kojih je ovo područje proglašeno zaštićenim u kategoriji parka prirode - očuvani mozaični krajolik te visoka bioraznolikost posljedica su stoljeća tradicionalnog načina života ovdašnjih ljudi u skladu s prirodom. U Parku se prožimaju dinarska, alpska i panonska obilježja. Očuvani tradicionalni krajobraz, uz veliko bogatstvo flore i faune, arheološka nalazišta, te geološke osobitosti u Park prirode „Žumberak - Samoborsko gorje“ privlače prave poznavatelje prirodnog bogatstva koje ovo zaštićeno područje krije. Svaki korak dalje u zaštiti prirode za nas je neupitan i pozdravljamo projekt EPPR-a Državne geodetske uprave. Svaki korak dalje u zaštiti prirode za nas je neupitan i pozdravljamo projekt EPPR-a Državne geodetske uprave“, izjavio je ravnatelj Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje, Kristijan Brkić.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u iznosu 31.173.724,75 kn, a ukupna vrijednost projekta je 36.674.970,00 kn. Projekt EPPR je započeo 1. veljače 2019., a rok za završetak je 31. prosinca 2022.

Više informacija na sljedećima stranicama:

eppr.dgu.hr

https://katastar.hr/

https://geoportal.dgu.hr/

https://bioportal.hr/

https://geoportal.nipp.hr/

Posljednje vijesti