Preskoči na sadržaj
Pristupačnost

Državna geodetska uprava u PP Učka predstavila projekt Evidentiranja posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima

Državna geodetska uprava je u Javnoj ustanovi PP Učka održala javnu tribinu na kojoj je okupljenima predstavljen projekt „Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima“. Projekt skraćenog naziva EPPR obuhvaća 8 nacionalnih parkova i 10 parkova prirode unutar kojih su i 2 stroga rezervata.

Državna geodetska uprava je nositelj projekta koji nosi naziv Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima. Na projektu od samog početka sudjeluje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, te javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima. EPPR će utvrditi jasne granice pojedinih zaštićenih područja, omogućiti njihovu vidljivost i transparentnost, a sve u svrhu učinkovitijeg upravljanja zaštićenim područjima. Državna geodetska uprava i angažirani gospodarski subjekti iz geodetske operative predano rade na ostvarenju zadanih ciljeva projekta, kao i na nizu ostalih projekata kojima je cilj digitalizacija i jednostavniji pristup geoprostornim i katastarskim podacima iz nadležnosti Državne geodetske uprave“, izjavio je voditelj projekta EPPR-a u Državnoj geodetskoj upravi, Mladen Pandža.

Javna tribina u PP Učka je ujedno i početak javnog uvida koji će trajati mjesec dana, odnosno do 20. listopada. Svi zainteresirani u tom periodu mogu provjeriti je li njihova čestica unutar granica zaštićenog područja. Privatni vlasnici mogu se pritom dodatno informirati o pravima i obvezama kad je riječ o zaštićenim područjima.

Za stanovnike Istre i Primorja Učka i Ćićarija oduvijek imaju posebno značenje, a proglašenje ovog područja parkom prirode je naglasilo njegov značaj za cijelu Hrvatsku pa i šire. Suživot čovjeka i prirode nikad nije bio važniji, a za povratak prirodi i njeno očuvanje još uvijek nije prekasno. Bogatstvo biljnih i životinjskih vrsta na Učki još uvijek nije do kraja istraženo i zato pozdravljamo sve mjere koje će unaprijediti i poboljšati postizanje ravnoteže između prirode i ljudi koji žive i rade na ovom području“, izjavio je ravnatelj PP Učka Egon Vasilić.

Projekt EPPR-a neće ograničavati prava vlasnika na zaštićenim područjima. Sve zakonske odredbe već se primjenjuju prema Zakonu o zaštiti prirode.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u iznosu 31.173.724,75 kn, a ukupna vrijednost projekta je 36.674.970,00 kn. Projekt EPPR je započeo 1. veljače 2019., a rok za završetak je 31. prosinca 2022.

Više informacija na sljedećima stranicama:

eppr.dgu.hr

https://katastar.hr/

https://geoportal.dgu.hr/

https://bioportal.hr/

https://geoportal.nipp.hr/


Posljednje vijesti