Preskoči na sadržaj
Pristupačnost

Državna geodetska uprava u PP Telašćica predstavila projekt Evidentiranja posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima

Zbog neutvrđenih vanjskih granica zaštićenih područja tijela koja njima upravljaju često nailaze na poteškoće tijekom sprečavanja radnji koje su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prirode. EPPR će stvoriti preduvjete za evidentiranje u službenim registrima u svim zaštićenim područjima koja su i dio ekološke mreže Natura 2000 iz kategorije NP.

Javna tribina u PP Telašćica je ujedno i početak javnog uvida koji će trajati mjesec dana, odnosno do 28. svibnja. Svi zainteresirani u tom periodu mogu provjeriti je li njihova čestica unutar granica zaštićenog područja.

Državna geodetska uprava je nositelj projekta koji nosi naziv Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima. Na projektu od samog početka sudjeluje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, te javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima. EPPR će utvrditi jasne granice pojedinih zaštićenih područja, omogućiti njihovu vidljivost i transparentnost, a sve u svrhu učinkovitijeg upravljanja zaštićenim područjima“, izjavio je načelnik Sektora za katastarske izmjere i infrastrukturu Državne geodetske uprave, Nikola Vučić. 

Projekt EPPR-a neće ograničavati prava vlasnika na zaštićenim područjima. Sve zakonske odredbe već se primjenjuju prema Zakonu o zaštiti prirode.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u iznosu 31.173.724,75 kn, a ukupna vrijednost projekta je 36.674.970,00 kn. Projekt EPPR je započeo 1. veljače 2019., a rok za završetak je 31. prosinca 2022.