Preskoči na sadržaj
Pristupačnost

Državna geodetska uprava u PP Medvednica predstavila projekt Evidentiranja posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima

Državna geodetska uprava je u Centru za posjetitelje Medvedgrad održala javnu tribinu na kojoj je okupljenima predstavljen projekt „Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima“. Projekt skraćenog naziva EPPR obuhvaća 8 nacionalnih parkova i 10 parkova prirode unutar kojih su i 2 stroga rezervata.

Državna geodetska uprava je nositelj projekta koji nosi naziv Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima. Na projektu od samog početka sudjeluje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, te javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima. EPPR će utvrditi jasne granice pojedinih zaštićenih područja, omogućiti njihovu vidljivost i transparentnost, a sve u svrhu učinkovitijeg upravljanja zaštićenim područjima. Državna geodetska uprava i angažirani gospodarski subjekti iz geodetske operative predano rade na ostvarenju zadanih ciljeva projekta, kao i na nizu ostalih projekata kojima je cilj digitalizacija i jednostavniji pristup geoprostornim i katastarskim podacima iz nadležnosti Državne geodetske uprave“, izjavio je viši stručni savjetnik u kabinetu glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave Marinko Bosiljevac.

Projekt EPPR-a neće ograničavati prava vlasnika na zaštićenim područjima. Sve zakonske odredbe već se primjenjuju prema Zakonu o zaštiti prirode.

Medvednica je zeleni zaštitnik grada Zagreba, priroda kojoj se Zagrepčani stoljećima vraćaju. To je ujedno i područje na kojemu je čovjek ostavio svoj trag još prije 45 000 godina i koje je i dan danas primjer suživota čovjeka i prirode. Na Medvednici imamo čak 91 zaštićenu biljnu vrstu, a među njima je i drvo tise koje je na drugim izvornim staništima u Europi pred izumiranjem. Na Medvednici se nalazi i tisa koja se stara oko 1000 godina, na lokaciji Krumpirište. U parku su i 24 vrste šišmiša, a 7 ih je na popisu Natura 2000. Zaštita ovog područja je prioritet svima nama i učinit ćemo što je više moguće kako bi se ovo područje dodatno zaštitilo“, izjavila je stručna voditeljica u Parku prirode Medvednica, Sandra Wolf Kramarić.

Javna tribina u PP Medvednica je ujedno i početak javnog uvida koji će trajati mjesec dana, odnosno do 14. srpnja. Svi zainteresirani u tom periodu mogu provjeriti je li njihova čestica unutar granica zaštićenog područja. Privatni vlasnici mogu se pritom dodatno informirati o pravima i obvezama kad je riječ o zaštićenim područjima.  

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u iznosu 31.173.724,75 kn, a ukupna vrijednost projekta je 36.674.970,00 kn. Projekt EPPR je započeo 1. veljače 2019., a rok za završetak je 31. prosinca 2022.

Više informacija na sljedećima stranicama:

eppr.dgu.hr

https://katastar.hr/

https://geoportal.dgu.hr/

https://bioportal.hr/

https://geoportal.nipp.hr/

Posljednje vijesti