Preskoči na sadržaj
Pristupačnost

Državna geodetska uprava u NP Sjeverni Velebit predstavila projekt Evidentiranja posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima

Državna geodetska uprava je u Krasnu održala javnu tribinu na kojoj je okupljenima predstavljen projekt „Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima“. Projekt skraćenog naziva EPPR obuhvaća 8 nacionalnih parkova i 10 parkova prirode unutar kojih su i 2 stroga rezervata.

Projekt EPPR-a neće ograničavati prava vlasnika na zaštićenim područjima. Sve zakonske odredbe već se primjenjuju prema Zakonu o zaštiti prirode.

Ova izazovna planina je ujedno i jedno od najljepših područja naše zemlje. NP Sjeverni Velebit je prava riznica krajobrazne i biološke raznolikosti na izuzetno malom prostoru. NP Sjeverni Velebit je komadić izvorne europske prirode, ne posve netaknute divljine, nego prirodnog krajolika oblikovanog prožimajućim ljudskim utjecajem, u vremenu kad je za ljude jedina mogućnost preživljavanja bio suživot s prirodom. I u sklopu ovog projekta cilj nam je što više educirati i informirati širu javnost i sve naše posjetitelje o iznimnim prirodnim i kulturnim vrijednostima ovog područja“ izjavila je ravnateljica NP Sjeverni Velebit, Irena Glavičić Sertić.

Zbog neutvrđenih vanjskih granica zaštićenih područja tijela koja njima upravljaju često nailaze na poteškoće tijekom sprečavanja radnji koje su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prirode. EPPR će stvoriti preduvjete za evidentiranje i provedbu prava prvokupa u službenim registrima u svim zaštićenim područjima koja su i dio ekološke mreže Natura 2000 iz kategorije NP.

Od 7. travnja do 7. svibnja 2022. g. traje javni uvid u prostoru javne ustanove NP Sjeverni Velebit i svi zainteresirani u tom periodu mogu provjeriti je li njihova čestica unutar granica zaštićenog područja.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u iznosu 31.173.724,75 kn, a ukupna vrijednost projekta je 36.674.970,00 kn. Projekt EPPR je započeo 1. veljače 2019., a rok za završetak je 31. prosinca 2022.

Više informacija na sljedećima stranicama:

eppr.dgu.hr

https://katastar.hr/

https://geoportal.dgu.hr/

https://bioportal.hr/

https://geoportal.nipp.hr/


Posljednje vijesti