Preskoči na sadržaj
Pristupačnost

Državna geodetska uprava u NP Mljet predstavila projekt Evidentiranja posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima

Državna geodetska uprava je u Goveđarima na Mljetu održala javnu tribinu na kojoj je okupljenima predstavljen projekt „Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima“.

Državna geodetska uprava je nositelj projekta koji nosi naziv Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima. Na projektu od samog početka sudjeluje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, te javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima. EPPR će utvrditi jasne granice pojedinih zaštićenih područja, omogućiti njihovu vidljivost i transparentnost, a sve u svrhu učinkovitijeg upravljanja zaštićenim područjima. Državna geodetska uprava i angažirani gospodarski subjekti iz geodetske operative predano rade na ostvarenju zadanih ciljeva projekta, kao i na nizu ostalih projekata kojima je cilj digitalizacija i jednostavniji pristup geoprostornim i katastarskim podacima iz nadležnosti Državne geodetske uprave“, izjavio je voditelj projekta EPPR-a, Mladen Pandža.

Projekt EPPR-a neće ograničavati prava vlasnika na zaštićenim područjima. Sve zakonske odredbe već se primjenjuju prema Zakonu o zaštiti prirode.

Hrvatska je isprepletena jedinstvenim područjem, a NP Mljet je jedno od onih kojima se neizmjerno divimo i čuvamo ga za buduće generacije. Najzeleniji mediteranski otok mjesto je svjetskog prirodnog fenomena – ovisno o plimi i oseki more mijenja smjer strujanja svakih 6 sati. Naseljen još prije 4 tisuće godina, ali čovjek je na njemu živio uvijek u skladu s prirodom. Brojne endemske vrste i pojava koralja koji su specifični samo za tropska područja čine ovaj otok još posebnijim. EPPR će i nas još jednom podsjetiti na važnost zaštite prirode na sve moguće načine, a evidentiranje vanjskih granica je jedan od njih“ izjavio je ravnatelj NP Mljet, Ivan Sršen. 

 Javna tribina u NP Mljet je ujedno i početak javnog uvida koji će trajati mjesec dana, odnosno do 3. srpnja.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u iznosu 31.173.724,75 kn, a ukupna vrijednost projekta je 36.674.970,00 kn. Projekt EPPR je započeo 1. veljače 2019., a rok za završetak je 31. prosinca 2022.

Više informacija na sljedećima stranicama:

eppr.dgu.hr

https://katastar.hr/

https://geoportal.dgu.hr/

https://bioportal.hr/

https://geoportal.nipp.hr/