Preskoči na sadržaj
Pristupačnost

Državna geodetska uprava u NP Krka predstavila projekt Evidentiranja posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima

Državna geodetska uprava je održala javnu tribinu na kojoj je okupljenima predstavljen projekt „Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima“. EPPR će doprinijeti jačanju svijesti javnosti omogućavanjem uvida u ažurne, točne i transparentne informacije o statusima i pravima u zaštićenim područjima.

Državna geodetska uprava je nositelj projekta koji nosi naziv Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima. Na projektu od samog početka sudjeluje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, te javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima. EPPR će utvrditi jasne granice pojedinih zaštićenih područja, omogućiti njihovu vidljivost i transparentnost, a sve u svrhu učinkovitijeg upravljanja zaštićenim područjima“, izjavio je viši savjetnik specijalist u uredu glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave, Marinko Bosiljevac.

Projekt EPPR-a neće ograničavati prava vlasnika na zaštićenim područjima. Sve zakonske odredbe već se primjenjuju prema Zakonu o zaštiti prirode.

Svaki dan svjedočimo ljepotama koje nam pruža rijeka Krka i svaki dan smo iznova zadivljeni ovim prirodnim fenomenom. Sedam slapova, neki ih nazivaju sedam veličanstvenih, dio su područja koje je prirodni spomenik najviše kategorije. Krka obiluje endemskim vrstama u biljnom i životinjskom svijetu, a ponosni smo i na iznimnu kulturnu i povijesnu baštinu ovog područja. Utvrđivanjem vanjskih granica Parka prirode na katastarskom planu znat ćemo točne granice za dodatnu zaštitu prirode, ali ćemo također znati i više cijeniti sva prirodna i gospodarska bogatstva koja se nalaze unutar tih granica“, izjavila je stručna voditeljica u NP Krka, Gordana Goreta.

Javna tribina u NP Krka je ujedno i početak javnog uvida koji će trajati mjesec dana, odnosno do 7. srpnja. Svi zainteresirani u tom periodu mogu provjeriti je li njihova čestica unutar granica zaštićenog područja.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u iznosu 31.173.724,75 kn, a ukupna vrijednost projekta je 36.674.970,00 kn. Projekt EPPR je započeo 1. veljače 2019., a rok za završetak je 31. prosinca 2022.

Više informacija na sljedećima stranicama:

eppr.dgu.hr

https://katastar.hr/

https://geoportal.dgu.hr/

https://bioportal.hr/

https://geoportal.nipp.hr/