Preskoči na sadržaj
Pristupačnost

Državna geodetska uprava poziva na Javne tribine o projektu Evidentiranja posebnih pravnih režima u zaštićenim područjima, PP Kopački rit, NP Paklenica, PP Velebit, PP Vransko jezero, NP Mljet

Do sada su javne tribine održane za područja NP Risnjak, PP Biokovo, NP Kornati, NP Sjeverni Velebit, NP Brijuni, PP Lonjsko polje i PP Telašćica.

U najavi su sljedeće lokacije:

PODRUČJE

DATUM

ADRESA

VRIJEME

PP Kopački rit

10.5.2022.

Mali Sakadaš 1, Kopačevo

12h

NP Paklenica

12.5.2022.

Dr. F. Tuđmana 14a, Starigrad-Paklenice

11h

PP Velebit

18.5.2022.

Kaniža Gospićka 4b, Gospić

11h

PP Vransko jezero

19.5.2022.

Poduzetnički inkubator Biograd na Moru, Bukovačka 23, 1, kat, Biograd na Moru

11h

NP Mljet

3.6.2022.

Galerija „Stara skula“, Goveđari 14, Goveđari

11h


Evidentiranje posebnog pravnog režima u zaštićenim područjima je projekt kojeg provodi Državna geodetska uprava. Projekt je sufinanciran sredstvima iz Kohezijskog fonda EU-a u iznosu od 31.173.724,75 kn. Ukupna vrijednost projekta iznosi 36.674.970,00 kn. EPPR se provodi u periodu od 1. veljače 2019. do 31.12. 2022.

Cilj EPPR-a je katastarska izmjera vanjskih granica zaštićenih područja Republike Hrvatske. Projektom je obuhvaćeno 8 nacionalnih parkova, 12 parkova prirode i 2 stroga rezervata.

Za većinu zaštićenih područja se ne zna egzaktno koje katastarske čestice se nalaze unutar granica zaštićenih područja i to zato što granice zaštićenih područja nikad nisu prenesene na katastarske planove. Poseban pravni režim, kao i pravo prvokupa, do danas nisu upisani u službene registre na većem dijelu površine zaštićenih područja, zbog čega tijela koja su nadležna za zaštitu prirode često nailaze na poteškoće tijekom sprečavanja radnji koje su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prirode.

Osim katastarske izmjere na navedenim područjima, Državna geodetska uprava u svakom od navedenih područja organizira javne tribine na kojima će biti predstavljen projekt, njegovi ciljevi, utjecaj na okoliš, te utjecaj na imovinsko-pravne odnose s privatnim vlasnicima.

Nalazi li se i vaša nekretnina unutar zaštićenog područja doznajte na poveznicama:

https://katastar.hr/

https://geoportal.dgu.hr/

https://bioportal.hr/

https://geoportal.nipp.hr/


Posljednje vijesti